Home / Исхрана на спортистите / Храната го лечи органот на кој личи

Храната го лечи органот на кој личи

oko Дали знаете дека постои врска помеѓу формата на зеленчукот и овошјето и органите на кои помагаат при лечењето и унапредувањето на нивната функција ?

Морков
Напречниот пресек на морковот личи на човечкото око. Науката докажала дека  морковот го поттикнува дотокот на крв во овој орган и воедно ја унапредува функцијата на очите.

 

Домат (патлиџан)
Еден домат има четири комори, а воедно е и црвен. Нашето domatсрце има четири комори и е црвено, па од тука врската е многу јасна. Покрај тоа истражувањата покажале дека доматот е полн со ликопен  кој е најдобра храна за срцето и крвта

 

Орев
Тој по форма е како мозокот, а вијугите и наборите на самота јадро личат на мозочната кора. Научно е докажано дека оревот помага во развојот на функциите на мозокот.

 

Грав
Тој по формата и потсеќа на бубрегот, а воедно тој е добар за нивната функција

 

Круша
Таа ја подобрува функцијата на материца и на нејзиното грло

 

Смоква
Смоквата е полна со семки, кои ја зголемуваат подвижноста и бројот на сперматозоидите. Смоквата го спречува стерилитетот кај машките

 

Маслинка
Го унапредува здравјето и функцијата на јајницице.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu