Home / Спортски настани / Учество на FIFPro

Учество на FIFPro

pance-goranОд 22-24 октомври , во Љубљана, Словенија се одржа FIFPro ( Генералното собрание ). Ова е органзизација на Светските  синдикати на фудбалери, а за Македонија е значајно нашето  присуство како специјални гости. Пред извесен период Синдикатот  на фудбалери во Македонија беше  регистиран во Минстерството на Труд и социјала и во Централниот  регистар на Република Македонија. Претседател на оваа организација  е Панче Ќумбев, а во извршниот одбор се: Александар Бајевски,  Филип Деспотовски, Злате Таневски и Димче Тодровски.  Почесен преседател на овој синдикат е нашиот најдобар фудбалер,  Горан Пандев. Во врска со нашето присуство во Словенија,  Ќумбев истакнува: „На Генералното собрание учестуваат  само рамноправни членки. Затоа бевме поканети како специјални гости.  Добивме насока како да се движи организирањето на синдикатот.  За 6 месеци ќе добиеме статус на посматрач, а ако се  биде во ред за две години ќе бидеме рамноправен член. -истакна  нашиот претседател на Синдикатот. Разговарав и со председателот  на Фудбалската Федрација на Македонија, господинот Илчо  Ѓорѓиоски и добив огромna подршка.“ -истакнува преседателот на  Синдикатот. На семјството FIFPro му се приклучија шест нови членови.  Покрај тоа, постојат три нови кандидати за членство во  ова огромо спортско семејство. Во „SNG Opera in balet Ljubljana“  во Љубљана присуствуваа 175 гости. На сообранието беа покренати  некои од најголемите прашања во професионалниот фудбал.

превземено од: http://tip.com.mk/godisen-fifpro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*