Home / Исхрана на спортистите / Суплементација со глутамин

Суплементација со глутамин

Kako-piti-glutaminГлутаминот како неесенцијална аминокиселина од неодамна доби заслужна улога во исхраната на бодибилдерите. Не е познато, но глутаминот веќе долго време се употребува кај болните на кои им е потребно болничко лекување поради тешки повреди или при бактериски инфекции. Најновите испитувања несомнено го потврдуваат значењето на глутаминот за бодибилдерите и другите спортисти. И не само на спортистите туку и за секој човек глутаминот може да биде важен додаток во исхраната. Значењето на глутаминот е откриено во 1930год. Ханс Кребс е еден од најпознатите биохемичари на сите времиња и експерт за метаболизам, кој постана славен по циклусот на лимунската киселина или Кребсов циклус кој ја спозна важноста на карбамидниот циклус во кој глутаминот има важна улога. Прв ја спозна улогата на глутаминот и кетоглутамин во полнење на азотните  резерви во организмот. Глутаминот е таква аминокиселина која може во поголема количина да се најде во организмот, а најмногу во мускулите и во составот на цревата. Глутаминот е неесенцијална аминокиселина која самиот организам е способен да ја произведе, (кај составот на цревата или лимфоцитот кои доведува до брза делба) кога е потребен глутаминот, но може да се смета и за есенцијален (како Kарнитин и Хистидин).  Глутаминот игра важна улога во метаболизмот на азотот, произдвотство на амонијак во бубрезите, репродукција на гликоза во црниот дроб, понатаму има важна улога во циклусот гликоза-аланин.

Ова се некои од поединечните функции на глутаминот:
-Извор на аминокиселини
– Амино шеќер (на пр.биосинтеза гликоза –аминогликан)
-Произвотство на амонијак во бубрезите
-Одстранување на амонијакот
-Биосинтезана на гликоген во црниот дроб
-Произвотство на нуклеинска киселина
-Синтеза на протеини
-Синтеза на карбамид во црниот дроб

Поради катаболните услови,поради дополнување на енергетскиот извор,се разградува мускулниот протеин. Аминокиселините кои се состојат од Леуцин, Изолеуцин и други аминокиселини се претвораат во глутаминска киселина од кој се состои и самиот глутамин. Глутаминот се апсорбира во цревата и се претвора во аланин со што кај црниот дроб служи како извор на енергија. Во крајна линија за  мускулите и црниот дроб тој е употреблив извор на енергија кој стои на располагање, односно глутаминот ја осигурува репродукцијата на азотот. Глутаминот може во најголема количина да се најде во мускулите. Поради катаболните услови на вежбањето како што е бодибилдингот, вежби за тело или било која друга исцрпувачка активност(скијање, бокс, аеробик или слично) се излачува голема количина на глутамин. Кога глутаминот се излачува од мускулите реакцијата на имунолошкиот систем е поинтнзивна, се активираат системите на желудникот и на цревата, се зголемува произвотството на гликоген во црниот дроб и се зголемува лачењето на амонијак во бубрезите

Глутаминот располага и со други важни функции како на пример игра важна улога во создавање на нуклеинска киселина, на специјални аминокиселини, гама-аминобутерински киселини во произвотството на протеините. На крај но не е и помалку важна улогата на глутаминот во биолошката синтеза глутатин е најважен растоплив антиоксиданс во клетките,а Whey протеините исто така го содржат во голема количина. Глутаминот е здрав и сигурен нутриент без штетни дејства

Дозирање на глутаминот:
Во одредувањето на дозирање на глутаминот различната количина во различна мерка го зголемува нивото на глутамин во крвта.Во случај на конзумирање на 2гр глутамин зголемувањето е 19%, додека во случај на внесување од 40гр. дневно се зголемува нивото на глутамин за 214%. Видливо е дека дваест пати зголемената количина на оброк не резултирало со дваесет пати зголемено ниво на глутаминот бидејки еден дел од глутаминот се користи како енергетски извор во цревата. Испитувањата покажуваат дека оптималната дневна доза е 16гр после тренирање заедно со јагленохидратите,посе тоа за еден и пол саат нивото на глутамин во крвта повторно се враќа на претходната изворна вредност. Ако сакате да внесете уште глутамин најдобро тоа сторетего по споменатиот временски термин од (1,5 сат). Овие две особености се сосем доволни,бидејки во друга временска прилика неговото дејство нема да има резултати во иста мера што се однесува на растот на мускулната маса. Други негови својства се на пример,во случај на болест дозволена е дневна доза од 60гр.Исто така сакате ли да го намалите заморот во текот на вежбањето,з емете поголема количина и пред тренинг со што е за пофалба учеството на глутаминот во произвотство на бикарбонат, со што се намалуваат хемиските процеси кои се одговорни за заморот.Поради тоа што глутаминот е одличен извор на енергија на имунолошкиот и дигестивниот систем тие всушност го „крадат“од мускулите. Затоа ако пред вежбање внесете доволна количина на глутамин, нема непотребно да ги жртвувате драгоцените негови залихи во мускулите, кои како креатинот го здолемуваат волуменот.

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu