Home / Спортски настани / Создавањето на спортскиот бренд “Спалдинг“

Создавањето на спортскиот бренд “Спалдинг“

who_spalding_imageСите оние кои играле кошарка барем еднаш играле со Спалдинг топката.  Згора на тоа Спалдинг  ја  направил и  првата  кошаркарска топка  во историјата на спортот во целина и  тоа кога   Џејмс Најсмит  во  1894 побара  да  направи топка за нов спорт. Во првите службени правила  пишувало  ” Тhe ball made by A.G. Spalding & Bros. shall be the official ball ”   Уште поголем придонес во развојот на спортот Спалдинг дава и со изработка на други  топки и друга опрема (ракавици,палки) за бејзбол. Тој и самиот играл, а воедно и  влегува  во Куќата на бејзбол славните играчи  веднаш по нејзиното формирање во 1939 година. Тој  исто така, ја направил и  првата  официјална  топка за одбојка,  а  исто така, ги направил и  топките  за американскиот  фудбал и голф. Покрај топките и останатата спортска опрема компанијата Спалдинг произведува и часовници, паричници, очила за сонце и други додатоци. Основачот на компанијата Алберт Гудвил Спалдинг е роден на 2 септември  1850 год. ,а  починал на 9 септември 1915. година во САД.

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*