Селен

Brazil nutsСеленот  е есенцијален  минерал кој се наоѓа во трагови во човечкото тело. Оваа хранлива состојка е дел од антиоксидантни ензими кои  штитат од оштетување на клетките, нивно стареење и смрт. Во текот на метаболизмот се  создаваат слободни  радикали кои можат да доведат до промени во клеточните мембрани, а селенотот учествува во апсорпцијата на  овие слободни радикали, со што ги спречува нивните дејствувања. Ако нема доволно селен во другите антиоксиданти  во телото може да се случат постепени,  но трајни промени во ткивата и органите, а тоа значи да се добијат хронични болести на органите. Селенот е исто така многу важен за едно сосема нормално  функционирање на  тироидната жлезда  и имунолошкиот систем. Храната  која содржи селен може да се најде во сите делови на светот. Тоа се обично храна која расте во земјата, така што износот на селен во нив зависи од  квалитетот на земјиштето на кое расте. Во нашиот регион  земјата содржи доволно количество на селен. Кравјо млеко е богата со селен, бидејќи кравите се хранат со трева богата со овој минерал. Сите видиви на  семиња исто така содржат селен – а особено се богати со селен бразилските ореви и бадеми. Препорачаната дневна доза (RDA) на селен е 55 микрограми. Суплементите  кои содржат селен може слободно да се зема секојдневно, ако тие содржат помалку од 600 микрограми на селен. Секојдневно, ние не мора да се земе 900 или повеќе микрограми на селен.

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu