Home / Индивидуални спортови / Како се рачунаат поените во тенисот

Како се рачунаат поените во тенисот

t_2960815_zasto_se_u_tenisu_poeni_racunaju_15_30_i_40__admin_cool_vПоените во тенисот не се рачунаат на обичен начин: 1, 2, 3, туку 15, 30 и 40. Но дали знаете зошто? Некогаш како семафор се користел  часовник. Секогаш кога тенисерот ќе освои поен, стрелката на чаовникот се поместувала за една четвртина, па затоа имаме  0, 15, 30, 45, а со 60 би се означил крајот на гемот. Но  во оваа низа се замешал бројот 40.  Зошто ?
Од причина што сеуште важи правилото дека гемот може да биде освоен, односно завршен  со два поена разлика, тогаш морало кругот од часовникот  да се подели  на повеќе делови. Па било одлучено да третиот освоен поен биде означен со 40. Кога ќе се случи да двата тенисери да дојдат до резултат 40-40, тоа значи да за освојување на гемот потребно е да се освојат два последоватени поени. Првиот се означувал како 50-40, а потоа следниот поен би бил 60-40 и тоа било крај на гемот (тоа се двата поена означени како предност за тенисерот кој освојува гемот).

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu