Home / Кондициска подготовка / Повреда на предните вкрстени лигаменти

Повреда на предните вкрстени лигаменти

Повреда што уништи многу кариери. Експертите велат дека ова е
најтешката спортска повреда, не само во фудбалот, туку и во спортот воопшто. Иако се лекува оперативно и хируршки, спортистите се враќаат по неколку месеци на теренот, многумина веќе не се толку блиску со формата како порано.

Покрај видливите физички последици и прекин на предните вкрстени лигаменти остануваат и многу поголеми психолошки последици. Многу спортисти имаат страв од опоравување од повреда,
избегнуваат дуели и стартови, а многу често нивните кариери одат по надолна траекторија. Од познатите фудбалери кои ја имаа оваа повреда и операција на предните вкрстени лигаменти. Дефинитивно треба да се издвојат Едгар Давидс, Алесандро Дел Пјеро, Рој Кин, Руд Ван Нислетрој, Алан Ширер и на самиот крај играч чија голема кариера беше прекината кога можеби беше во најголем форма и што сигурно ќе постигнеше многу, многу повеќе да не беше оваа повреда, Луис Назарио де Лима – Роналдо !!

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*