Home / Кондициска подготовка / Повеќе мускули, помалку масти

Повеќе мускули, помалку масти

momaМногумина се прашуваат дали е можно да се намали процентот на масти во телото, но без притоа да се намали процентот на мускулната маса.  Човек кој  добро се  храни  може на исклучително ефикасен начин да ја контролира  исхраната,  а воедно  да го  тренинира телото за да ја  зголемува  потрошувачка на масти како гориво за вежбање и закрепнување. Тренингот за сила мора да биде таквов каде  што ќе се обезбедува  зголемување на чистата мускулна маса , а кардио тренингот треба да бидат застапен во умерени количини. Работа со оптоварување резултира  со ангажирање на повеќе мускулните влакна, што доведува до согорување  на повеќе калории. Тренингот со тежини сам по себе ја зголемува стапка на базалниот  метаболизам и мускулна сила. Тренинг со тежини може да го зголеми вашиот метаболизам, а со тоа ќе се изгубат и  мастите  дури и подобро од тренингот за издржливост . Работите  сложени вежби како што се чучнувања, мртво подигање, итн преку што ќе го зголемите производството на тестостерон и при тоа  само по себе доага до  изградба на  мускулите кои ќе го забрзаат вашиот метаболизам. Тоа ќе доведе до поголема загуба на масти. За да се спречи прекумерна потрошувачка на протеини од мускулите за цело време ќе треба да се внесува соодветна сума на протеини.

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*