Home / Индивидуални спортови / Атлетика / Основните правила на трчањето

Основните правила на трчањето

trcanje-u-parkuЗа да имате успех во совладувањето на тајните на атлетското трчање ви ги преставувам основните правила на трчањето. Тие ќе ве направт поуспешни и во целот ке ја совладате техниката …

– Што сте повеќе свиени, толку повеќе мускулите подобро ја работа работата.  Работата со раце е важен елементкои влијае на рамнотежата и ритамот. Што би рекол Усеил Болт, рацете се најважни.

– Ротацијата на телото во рамениот појас е непожелен затоа што се пренесува кон каличниот појас, а со тоа се нарушува ритамот и ефикасноста на чекорите.

– Преголем чекор доведува до голем број на повреди. Тоа се случува кога стопалото го допира тлото пред вас наместо после вас. Советувајте да колениците да опфаќаат агол од 90 степени.

– Веројатно е дека најчеста грешка при трчањето е “трчањето на пета“. Покрај тоа што тоа е опасно за зглобовите, таквото трчање е неефикасно.

– Идеален ритам на трчањето  е околу 180 чекори во минута или три чекори во секунда. Ако тоа ви се чини тешко, скратете го чекорот.

– Дишите на нос. Дишењето на уста е корисно во ситуации кога трчате брзи или зададени релации.

– Значајна е и координацијата на горниот со долниот дел од телото – треба да обавуваа иста количина на работа.

– Прислушкувајте го и свое тело, тоа самото може да ви каже за некои  недостатоци.

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*