Home / Исхрана на спортистите / Одржувајте и прилагодите ја pH вредноста во телото за да бидете здрави

Одржувајте и прилагодите ја pH вредноста во телото за да бидете здрави

Киселоста во организмот го фаворизира развојот на бактериите, габи, па дури и појава на рак. Во случај на ацидоза, телото зема минерали од виталните органи и коските за да го неутрализира и елиминира вишокот киселина од телото. Таквата состојба доведува до недостаток на магнезиум, калиум, натриум и калциум, што може сериозно да го наруши здравјето. Поради недостаток на јасни симптоми, оваа состојба обично се развива незабележано со години. Многу луѓе не се свесни дека храната што ја консумираат влијае на формирањето на киселата средина. Таквата храна вклучува месо, шеќер, млечни производи и житарки. Отпадните киселини од овие намирници треба да се неутрализираат или елиминираат од телото. Затоа, потребна е алкална храна за да помогне во одржувањето на здрава рамнотежа.

Нарушената pH рамнотежа може да ги предизвика следниве здравствени проблеми:
• воспаление на чувствителните непца, кариес
• имунодефициенција
• ишијас, лумбаго, вкочанет врат
• респираторни проблеми, отежнато дишење, кашлица
• габичен раст
• ниска енергија и хроничен замор
• кардиоваскуларно оштетување, вклучувајќи стеснување на крвните садови и намалување на кислородот
• проблеми со срцето, аритмија
• дебелина и дијабетес
• инфекција на бубрезите и мочниот меур
• предвремено стареење
• гадење, повраќање, дијареа
• остеопороза, слаби коски
• главоболка, конфузија, поспаност
• болки во зглобовите, болки во мускулите и акумулација на млечна киселина
• алергии, акни

Дали телото може да ја регулира сопствената pH рамнотежа?
Пред сè, важно е да се знае дека нормалното и здраво ниво на pH во телото (освен во стомакот) одговара на алкална средина. Исто така, сите телесни системи се способни да ја променат нивната pH вредност за да се одржи нормална pH вредност во крвта, која не треба да ја надминува границата од 7,36.
Ако има премногу киселост во вашето тело, крвта ќе ги апсорбира супстанциите од тенкото црево кои се потребни за создавање на алкална средина. Значи, телото само се обидува да го подобри нивото на pH, но тоа се случува на сметка на другите системи во телото. Тоа секако доведува до влошување на здравствената состојба.

Одредете ја pH вредноста на вашето тело
Честото проверување на pH нивото на телото е многу важно. Така ќе го знаете нивото на моменталната киселост во телото. Нормалната pH вредност е од 6,75 до 7,25, иако 7,36 се смета за најдобра вредност.
Не можеме да судиме дали храната е кисела или алкална само врз основа на вкусот.
Многу луѓе мислат дека лимонот како кисело овошје создава кисела средина. Меѓутоа, лимонот формира алкална средина.За време на варењето, лимонската киселина се претвора во јаглерод диоксид и вода, што значи дека лимонот создава алкална средина во телото.
Најважните минерали за алкализирање се: магнезиум, калциум, калиум и натриум. Затоа, храната која е богата со овие минерали се смета за алкална храна. Но, постојат различни намирници кои содржат алкални и кисели минерали. Затоа, ако концентрацијата на киселина е поголема од алкалната, таквата храна создава кисела средина.

Телото има граници
Човечкото тело има ограничување на тоа колку киселина може да неутрализира. Затоа, треба да вклучите повеќе алкална храна во вашата дневна исхрана, како што се овошје, зеленчук и зеленчук.
Како вашето тело реагира на одредена храна? Тоа зависи од типот на вашето тело. На пример, ако припаѓате на оксидативниот тип, овошјето и зеленчукот ќе го направат вашето тело покисел. Од друга страна, протеинот може да го направи вашето тело алкално.
Ако вашиот тип на тело е автономна (АНБ), протеинот може да доведе до кисела средина, а овошјето и зеленчукот може да доведат до алкална средина.

Како да се подобри алкалноста на телото

  1. Редовно проверувајте го нивото на pH вредност
  2. Пијте многу вода (алкална вода ако е можно).
  3. Избегнувајте кисела храна.
  4. Наместо традиционален ручек, можете да направите голема порција зелена салата.
  5. Избегнувајте преработена храна.
  6. Заменете ги сокот, шеќерите и кафето со билни чаеви и билни кафе.
  7. Конзумирајте кокосово или бадемово млеко наместо кравјо млеко.
  8. Пијте сокови од овошје и зеленчук.

Одржувањето на нормална pH вредност може да потрае многу напор, но ќе го подобри вашето целокупно здравје. Вие сте она што јадете. Основачот на здравствениот институт Хипократ, Ен Вигмор, рече: „Храната што ја јадете може да биде најбезбедниот и најмоќниот лек или најбавниот отров“.

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*