Home / Престој во природа / Логорување во природа / Обука за собирање билки, лишаи, печурки и шумски плодови

Обука за собирање билки, лишаи, печурки и шумски плодови

bilki1Во организација на Општина Чашка, а во рамките на проектот за Експанзија на мали бизниси на 13.9.2015 год. (недела) во населба Чашка се организираше Обука на собирачи за одржливо собирање на лековити ароматични растенија, шумски плодови, лишаи според правилата на Вардарскиот регион. Проектот е финансиран од страна на УСАИД и Швајцарската агенција за развој и соработка, а со целосна вклученост на Македонски шуми. Обуката ја реализираше дипл. инж. агроном Иван Стојанов како експерт за гореспоменатата тема на обука. На оваа обука учество земаа 20 слушатели од општина Велес и Општина Чашка. На сите  учесници беше поделен и Прирачник за собирање на билки, лишаи, печурки и шумски плодови. Во овој прирачник во целост се преставени сите лековити ароматични растенија, шумски плодови, лишаи и постапките за одржливо собирање.
Како слушатели на оваа обука беа и двајца преставници на извиднички одред “Димитар Влахов“ – Велес , Ангелче и Жаклина Гушеви, кои на сама обука договорија и посебна обука за сите полнолетни членови на одредот . Сите слушатели од обука се стекнаа со валиден сертификат поддржан од Македонски шуми со кои ке се добие и дозвола за собирање на други шумски производи.

 

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu