Home / Колективни спортови / Користење на напитоци во ракометната игра

Користење на напитоци во ракометната игра

И во ракометот, постои правилото е дека со повисок степен на дехидратација драматично опаѓаат перформансите. Многу малку внимание се посветува на овој факт дури и во врвниот ракомет. Честопати, повеќе про форма се пијат течности од вистинските потреби на ракометарите. Еве неколку научни податоци на оваа тема: Течен надоместок за време на натпреварот се компензира во просек 88,08% од загубата на вода од потење. Беше забележан позитивен однос помеѓу тоталното потење и водата за пиење, како и врската помеѓу тоталното потење и процент на телесните маснотии.
Физичка активност за време на ракометен натпревар негативно
влијае на состојбата на хидратација, така што внесот на водата мора да се зголеми, особено кај ракометарите со поголем процент на масно ткиво.

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*