Home / Кондициска подготовка / Координацијата како моторичка способност

Координацијата како моторичка способност

Координацијата е способност на спортистите и рекреативците да доминираат со препознатливи и  економични движења во очекувани ситуации (стереотипи)  и непланирани ситуации (адаптација) и релевантно и брзо совладување на спортските движења.

Координацијата е моторичка интелегенција.

Координација е глобална моторичка спосoбност,  која што можеме да ја дефинираме како:  ПРЕЦИЗНО ДЕТЕРМИНИРАНА ЕНЕРГЕТСКА ЕКСПЛОАТАЦИЈА НА НЕРВНО-МУСКУЛНИТЕ ПОТЕНЦИЈАЛИ САМО СО ЕДНА ЦЕЛ – ПРОСТОРНО МОТОРИЧКА МАНИФЕСТАЦИЈА.

Координациските способности или координација е заедничко име за способост детерминирана од централниот нервен систем,  а која им овозможува на спортистите да организираат мускулни активности како би го реализирале замисленото движење.

 

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu