Home / Исхрана на спортистите / Колку шеќер содржат вашите омилени производи

Колку шеќер содржат вашите омилени производи

Сосот од домати познат како кечап содржи шеќер како и една чоколада Милка. Милиони луге воопшто не се свесни за овој факт или за информацијата дека несвесно внесуваат прекумерно шеќер кои се наоѓа во нивните омилени производи. Имено големи количини на шеќер може да се пронајдат во прехрамбените производи во кои никогаш не би помислиле дека содржат шеќери, а тоа се голем број на супи или сосови. На пример во 50 грама болонези се наоѓа повеќе од шест коцки на шеќер. Пола литар на ѓус содржи 10 коцки шеќер, а во манго 9. Експертите информират да ниедна индивидуа не би смеела да внесува повеќе од 10 коцки шеќер дневно. Ако би се внесувало повеќе од оваа количина може да се појави ситуација на предизвикување на прејаденост или па ке се создадат  индиции за дијабетес. На шемата Ви преставуваме колку шеќер содржи една кока кола, ред бул или пак некои омилени  прехрамбени роизводи.

150315052.1_mn322

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*