Home / Колективни спортови / Карлинг – игра со замрзнат камен !!!

Карлинг – игра со замрзнат камен !!!

Karling (1)Со карлингот  за  прв пат  се занимаваат   жителите на северна Европа, но точна информација за потеклото на оваа играта се исчезнати  со текот на времето и сеуште се непознати. Првата фотографија на која е покажан карлингот  како игра се појавува во 16 век, а е дело на  фламански сликар Питер Бројгел. Сликата ја  прикажува играта  која е многу слична на карлингот и тоа  на замрзнато езеро. Зборот карлинг  за  прв пат се користи во 1620 година и првично играта се игра на замрзнати бари, езера и реки. Денес за безбедноста на  играчите  на карлингот натпреварите се  одржуваат  во затворени простории (спортски ледени сали) во кои се регулира температурата. Првиот карлинг  клуб е формиран во Шкотска во 19 век, а подоцна овој спорт бил префрлен и во деловите каде Шкотите се населувале, а тоа се генерално постудени  поднебја како што се  Канада, Шведска, САД, Швајцарија. Карлинг  бил  прилично популарен  во 18-от век и се  играл  од страна на британските и француските војници после битката во Квебек, на 13 септември 1759. Кога битката веќе била  одлучена,  од страна на еден дел од војниците дошло до идеја да се потопи едно ѓуле од топ и да го користите како камен за карлинг. Војниците голем број на часови поминале  во играта карлинг  на реката Сент Чарлс. Карлингот  брзо се шири во земјите кои имаат ладна клима, но она што е интересно е и создавање на карлинг  здруженија во Мексико. Основана во 1998 година и  првиот  карлинг  клуб во Мексико, и покрај проблемите како што многу топла клима, мал број на терени  и недостатокот на мраз. Иако немало ледени сали, карлингот  се игра надвор со примитивно обработувани  или необработени камења. Со унапредување на спортската технологијата карлингот  почнал  да се игра во затворени простории, на патеки со  мраз со големина (должина) од  44.5 метри  и речиси 5 метри широчина  (оваа големина варира и зависи од терен) со камен од гранит, кој  е направена на  специфичен начин. Каменот има  тежина која исто така може да варира, но каменот  не смее  да тежи  повеќе од 20 килограми. На патеката на двата краја се две групи на четири концентрични кругови (куќа – house), каде што најголем круг има дијаметар од 183cm. На самите краеви  на патеката има амортизери (hack), од кои еден играч се отурнува за  да игра и да го реализира неговиот потегkamen и буткање и насочување  на каменот. Во карлингот  натпреварот има  два тима со четири члена кои играат едни против други играат  во фази, кои се нарекуваат ендови , кои луѓето обично ги потсеќаат на гемови од  играта  во тенис или ининзи во бејзбол . Во еден енд еден  секогаш има нула поени, а другата има онолку повеќе поени колку  што камењата на овој тим е во една куќа во непрекината низа на камен од страна на другиот тим. Секој тим турка осум камења, секој тим може да има максимум осум поени во еднen  крај (8-Ender). Секој играч фрла по два камена, а тоа го прави со  тоа што се одбива од браникот (hack) и го насочува и пушта каменот  на другиот  крај  на патеката  или на куќата. Играчот го насочува камен на  начинот на кој му го покажуваат  играчите  кој  се наоѓа во другиот  дел на теренот. Камен кој е  исфрлен од страна соиграчот се насочува со  четкање  на преостанатите двајца играчи со цел да се добие забрзување на  камен или корекција на неговото движење. Во однос на секоја  позиција на четкачи или “чистачи“  и играчите се менуваат неколку пати сам оној  кој фрла каменот се  прескокнува и  тој што го  фрла каменот е последен. За карлингот  потребна е посебна опрема во форма на специјални чевли и четка. Обувките  за карлинг  се такви  што на една нога на лизгачот  е  слајдер (лизгач), кој се користи за лизгање на мраз, а другиот носи грипер  (gripper), која служи да се спречи лизгањето  на мраз. Слајдерот  се носи на ногата од спротивната страна на раката што го фрла каменот. Дополнителна опрема вклучува нараквици за карлинг , стоперката со која се мери  времето на исфрлање на  камења, помагачи на излез од браникот, итн. Карлингот  е олимписки спорт од 1924 година и денес е во карлингот воглавно  се ангажирани Канаѓаните кои го сочинуваат мнозинството на карлинг играчи денес .

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu