Home / Кондициска подготовка / Како стареењето влијае на вашата кондиција

Како стареењето влијае на вашата кондиција

dedoСтарењето може да го подобри само квалитетот на виното, сирење, но негативно влијае на физичките перформанси. Како човечкото тело старее, опаѓаат и функциите на кардиоваскуларниот систем, коскено-мускулниот систем и кислордната потрошувачка. Истражувањата покажале дека помеѓу 25 и 82 година на живот, ударниот волумен на срцето,  максималната фрекфенција на срцето и VO2 max опаѓаа со степен од 10 % по десетлетие.Добра вест е тоа што телесната активност може да ги надокнадат некои штетни влијанија од стареењето. Уште повеќе охрабрува фактот дека вежбањето има дополнителна корист за психичка блогостостојба, потоа намалувањето на ризикот од хронични  болести и намалување на вкупната смртност во одност на старосната граница. Старите лица кои вежбаат и јадат здрава храна можат да бидат во подобра спортска форма од помладите од себе кои не тренираат и не се хранат здраво. На пример постојано активна личност од 75 години може да биде во подобра физичка кондиција од не активна личност на возраст од 50 години,  конкретно кога станува збор за мерките на VO2 max, мускулната сила и флексибилноста.

 

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu