Home / Методика на ФЗО / Историски личности заслужни за кинезиологијата

Историски личности заслужни за кинезиологијата

istorijaИстражувајќи во некои делови на историскиот развој на кинезиологијата, сакам да Ви ги преставам личностите кои дале голем придонес во развојот на кинезиологијата како наука, а тоа се:

– АРИСТОТЕЛ (384 – 322 год. п.н.е)
– АРХИМЕД (287 – 211  год.п.н.е)
– ГАЛЕН (131 – 201 год.)
– ЛЕОНАРДО да ВИНЧИ (1452 – 1519 год.)
– ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЈ  (1564 – 1643 год.)
– БОРЕЛИНО (1608 – 1679 год.)
– ИСАК ЊУТОН (1642 – 1727 год.)

 

проф. Ангелче Гушев

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu