Home / Колективни спортови / Футсал/Фудбал / Историскиот развој на фудбалот

Историскиот развој на фудбалот

fudbal istorijaИсторијата на фудбалот е релативно долга , а   корените на  фудбалот  може да се најдат и во античка Грција, независно од постоењето во старовековната Кина , па се до почетокот на модерниот период на Италија. Сепак, 26 октомври  1863 година  е веројатно најважниот датум во историјата на модерниот фудбал . Во раните вечерните часови на 26-ти октомври во  1863 година , главно претставници на различни англиски универзитетски  фудбалски тимови  се собраа во Лондон. Тоа денес се смета за основачкото собрание на Фудбалската асоцијација – ФА  – (The Football Association-FA), односно  англиската фудбалска асоцијација. Тоа е најстарата спортска федерација во светот и првото официјалено тело на фудбалот воопшто. Најважниот потег на новоформираниот Сојуз беше стандардизација на фудбалските  правила кои дотогаш  значително се разликува од клуб  до клуб,од универзитет до универзитет и од град до град, а  и договорите пред натпреварите  по кои  правила да се игра . Создавањето на првите официјални  правила на фудбалската игра се создадени основните услови за натамошен развој на најпопуларната  и најпопуларната  светска спортска  игра. ФА воведува правила и одредба во фудбалот,  дека од тој момент јасно се  одделени две спортски дисциплини фудбал и рагби – всушност, забрането е играње со рака – се губи  ракување со  топката. Во текот на на  1871 год.,  се организирани и првите  официјани фудбалски натпревар – ФА Купот , каде се вклучени 15 тимови. За најстар  фудбалски клуб се смета Шефилд фудбалскиот  клуб (Sheffield Football Club) , кој е основан во 1857 год. Интересно , името на фудбалот (soccer) потекнува како кратенки од поимите кои  означуваат  ” нов ” тип на фудбал во фудбалската асоцијација. И во светот денес постојат неколку различни верзии на фудбалот, од кои најпозната Австралиски фудбал ( Australian Rules Football). На  фотографијатав  се оригиналните , рачно напишани  правилата на фудбалот од 1863 година.

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu