Home / Престој во природа / Логорување во природа / Завршија XXVIII средби на извидници

Завршија XXVIII средби на извидници

sredbi4Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од  Велес по дваесет и осми пат ги организираше  традиционални средби на извидници. Средбите беа од меѓународен  карактер и се одржаа во периодот од 7 до 9 септември во атарот  на село Извор, Општина Чашка. Извидниците се натпреваруваа во областа на  топографија и ориентацијата во непознат  терен, сигнализација, прва помош  исхрана во природа. Овие Средби беа дел од Глобалната програма  за прослава на 60 години извиднички одред “Димитар Влахов“ под  мотото 60 годни извидници – 60 години млади !!! На средбите учество  земаа извидници од Република Македонија и Република Србија.  28те  Средби  се организираа со финасиска поддршка од Општина  Велес и Општина Чашка. Во рамките на натпреварувачкиот дел први  беа извидниците од ИПО “Јадран“ од Скопје, втори беа извидниците извидниците  од “Башкими“ од Зајас а трети извидниците од извидничкиот одред “Гоце Делчев“  од Св. Николе.  Овие  средби беа  вклопени во спортските активности  (логорување, спортска ориентација) за Општина Чашка во рамките на деновите  на спортот кои го промовираше  Владата на РМ по повод 8 Септември – денот на  државноста, покрај ова средби беа дел од проектот на нашиот одред со програмските  активности на Свеската скаутска програма Messenger For Peaces. Покрај извидниците  учесници на средбите со една патрола учетсво земаа припадниците на Воената полиција  при Генераштабот на АРМ.  Логорот на средбите се организираше во имотот на приватното  претпријатието Каме комерц.

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu