Home / Кондициска подготовка / Жените и вежбањето

Жените и вежбањето

fitnesНа микроскопско ниво, не постои никаква разлика помеѓу мускулното ткиво на мажите и жените. Организмот на  жените и мажите лачат различни количини на различни хормони, а тоа е резултат што мажите се способни да развијат поголема мускулна маса отколку жените. Сепак, не постои причина дека жените не може да реализираат други вежби, со поголем број на  серија, со поголем број на на повторувања.  Културалните и сексуални преференции може да оправда некои разлики во вежбањето помеѓу мажите и жените. На пример, жените поголем акцент ставаат на развивање на мускулите на нозете и задникот, за да се добие подобар изглед во фармерки, а додека  широк грб и развиени раменици , се  една од главните карактеристики на машкиот стереотип за мажи.  Но мораме да имаме во  предвид дека за жените вежбате со затеги кои  обезбедуваат  повеќе можности отколку кај  мажите, а тоа се должи на фактот дека жените се повеќе склони кон остеопороза отколку мажите. Вежбајки  со тегови ја се зголемува густината на коските, го намалува нивото на естроген, депресија и ве чини со умерен метаболизам.

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu