Home / Кондициска подготовка / Гликогенот во мускулите

Гликогенот во мускулите

1926949_10202534659701136_1188371842_nАко влезете во тренинг или натпревар со ниски содржини на гликоген во мускулите,  не само што немате доволно енергија, туку ќе започнете да ги губите и мускулите.  Од графиконот (прилагоден од Lemon and Mullin 1981)  може да се види потрошувачката
на кислород на три различни состојби:
1. Нормално ниво на гликоген во мирување (зелено).
2. Нормално ниво на гликоген во текот на телесно вежбање (плаво)
3. Ниско ниво на гликоген во текот на телесно вежбање (жолто)
Зголеменото трошење на кислород доаѓа од зголемениот катаболизам  (разградбата на протеините) во мускулите. Како што можете видите,  потрошувачката на кислород при ниски нивоа на гликоген во мускулите,  изразено се зголемени.

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu