Home / Кондициска подготовка / Брзината како моторичка способност

Брзината како моторичка способност

Брзината се дефинира како способост на нервно-мускулниот апарат за брзо реализирање на движења или како способност да со голема фрекфенција се реализира движење во една одредена единица време. БРЗИНА НА МОТОРНА РЕАКЦИЈА е време кое поминало од моментот на настанување на некое надворешно надразнување до моментот на реакција. СТАРТНАТА БРЗИНА е премин од релативно мирување до максимална брзина во движењето, а додека ОСНОВНА БРЗИНА е максималната брзина на движење. Брзината со промена на насоката на движење (агилност) е способност за брз премин од една во друга насока на движење.

 

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu