Ледени десерти

Колоритните  и освежителни  летни   десерти не треба да  изобилуваат со  нездрави шеќери и не треба да биде извор на празни калории, сугерираат американските истражувачи. Атрактивниот  сладолед од  лубеница  но и од други плодови ќе имаат  корисен ефект врз  целото тело, за да се врати изгубената енергија  и течности, а кои се најпотребни во текот на летото.  Еден од најлесните десерти е  ледениот десерт гранита  –   вид на италијански сладолед без крем, јајца и млеко, малку  овошје и  шеќер. Шарени парчиња мраз не можат да се јадат како сладолед, туку со  лажица од садот. По ставањето  во замрзнувач овошната  смеса се меша секои десет минути за да  не би  се претвори во санта мраз – се додека не се добие изглед на кристали кои се стругаат од  чинијата. Слични на гранита  е сорбето ,  ледена  мешавина од сок, овошје и шеќер,  растворен  во вода.  Постар е илјада години пред  сладолед  од  времето на римските императори, приготвени од снегот и мразот што робовите го  неселе  од  планинските врвови. Пред   подготовка  важно е да се вооружате со  сите потребни состојки како што се: дрвени стапчиња  за  сладолед, портокал, диви јагоди, боровинки – па дури и кафе, кој ја враќа енергијата, но бидете сигурни дека тој  не е соодветен  за деца.

Освежителен  летен  сладолед  од  лубеница, лимон и  нане
Состојки: исчитена лубеница од  еден  килограм,  150 гр шеќер,  два  или три од лимони,  свежо нане , 2 дл вода.
ПОДГОТОВКА: Лубеницата се чисти, се сече на големи парчиња, додадете сок од лимон, неколку нане ливчиња  и се мешајте добро.  На топол  оган  измиксиратеје ја лубеница помеша со нане, вода и шеќер и оладете  ставајки ја во замрзнувач . Се прелива во калап. Штом  се стврдне се  забодуваат стапчиња се додека не се добие засладен десерт.

Црвен ладен сорбет со  јагода и свежо исцеден  лимон
Состојки: 100 гр шеќер, 200 мл вода, 250 гр.  јагоди, 2 лажици свежо исцеден сок од лимон или лимонов сок
ПОДГОТОВКА: Промешајте шеќе и вода, загрејте го на тивок оган  и штом сируп  е готв, ставете го да се  лади на собна температура. Исецка јагоди во електричен блендер и помешај ги  со сируп со  сок од лимон. Стави во замрзнувач на два, три часа. Во текот на замрзнување се промешува смесата неколку пати со дрвена лажица.

 

 

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*