Home / Методика на ФЗО (page 5)

Методика на ФЗО

Фризби – за хумор и добро расположение

Фризби е реквизит за една доста квалитетна рекреативна игра која бара големо движење и преставува одлична алатка за спортско-рекретивно ангажирање на младите. Идеални услови за играње на фризби се: мека тревната подлога , каде што ке имаме беспрекорни услови за ...

Read More »

Прескокнување на јаже

Со јаже за прескокнување може да се забавувате на многу начини – соло или во друштво. Кога детето ќе изрази желба да  прескокнува јажето, потребно е да го подесите на неговата должина . Идеалната должина за прескокнување на јажето е ...

Read More »

Вртење на хула-хоп

Пред неколку децении хула-хопот беше хит помегу децата, конкретно помегу девојките. А денес е многу тешко да се пронајде девојче која навистина знае и умее да го врти хула-хопот околу половината, нозете или рацете. И покрај тоа што техниката на ...

Read More »

Детска игра “Ластико“

Порано не постоеше група на девојчиња кои не ја играа играта “Ластико“ или т.н “Ема – еса –са“. За оваа игра која нуди доста скокови, прецизност и движење во ограничен простор доволно е да се набави обично ластико . Со ...

Read More »

Планирање и проценка на наставникот по ФЗО/ССА

Со цел квалитетно да се развива наставната програма по ФЗО/ССА, која кај секој ученик  ќе му овозможи успех, квалитетната кинезиолошка педагогија, наставникот по ФЗО/ССА внимава на процесите на проценување и планирање. Наставникот по ФЗО/ССА ги комбинира очекувања според  возраста на ...

Read More »

Ликот на наставникот по ФЗО/ССА

Од интегрално значење за постигнување на квалитетна спортска педагогија е да се овозможи секој ученик  и семејство да бидат вклучени, почитувани и вреднувани, да партиципираат и да работат на остварување на заедничките цели и да го развијат својот моторички потенцијал.  ...

Read More »

Интеракцијата на наставникот по физичко воспитување

 За да еден наставник квалитетно ја реализира наставата по физичко и здравстевено образование/спорт и спортски активности  треба да се движи и да ги опфати следните  области и принципи кои треба да ги следат како професионалците како дел од  оние кои ...

Read More »

Тестот на Државата Њујорк

Една од методите за проценување на телесното држење, а која спаѓа во индиректните методи е   методот  кога субјектот се споредува со однапред подготвени цртежи или слики , а тоа тестот на Државата Њујорк . Методата (Тестот на Државата Њујорк) се ...

Read More »

Метода за проценување на телесното држење – метода на NAPOLEONE-WOLANSKI

Постојат два типа на проценување на телесното држење, а тоа се: СУБЈЕКТИВНИ МЕТОДИ – (набљудување, опсервација, соматоскоспка метода) и ОБЈЕКТИВНИ МЕТОДИ – (соматометриска). Од субјективните методи е позначаен  е  методот каде набљудуваме ДИРЕКТНО  НА САМИОТ  СУБЈЕКT (МЕТОДА ПО NAPOLEONE WOLANSKI) ...

Read More »

Насоки за поквалитетно физичко образование

Поагајки од фактот дека часот по спорт и спортски активности/ФЗО ке мора да  го оправда неговото постоење во образовниот систем во Република Македонија, а воедно да изврши унапредување на здравјето на младите. Тоа единствено може да се постигне  преку  здравствените ...

Read More »
Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu