Home / Методика на ФЗО (page 3)

Методика на ФЗО

Играта во природа е магична и незаменлива

Не постои упатство за игра во природа. Децата само создаваат правила и во тој процес ја користат својата креативност, интелегенција, сонување и преговарачките способности на уникатен начин. Јас како долгогодишен почитувач и организатор на активности во природа можам да го ...

Read More »

Потеклото на терминот “физичко воспитување“

Терминот физичко воспитување за прв пат е споменат од тогашниот голем авторитет во здравствената медицина  Кристоф Вилхелм Хуфеланд во делото Makrobiotik oder Kunst das menschliche Leben zu verlangern и тоа во 1807. Тој е првиот кој кај јужнословенеските народи го ...

Read More »

Фрлање на топка во кош

Во оваа статија сакам Ви претставувам еден практичен приказ за реализација на наставен (дневна подготовка за реализација на часот по спорт и спортски активнисти) кои се однесува на обуката на фрлањето на топка на кош од место (шутирање), а може ...

Read More »

Штафетно трчање и измена на штафетната палка

Во овој прилог Ви претставувам еден практичен приказ за реализација на наставен час (дневна подготовка за реализација на часот по спорт и спортски активнисти). Овој практичен приказ се однесува на обуката на штафетното трчање на 4х100 метри и измената на ...

Read More »

Дневни подготовки за почетокот на учебната година

Во рамките на оваа статија ви преставувам два практични прикази за реализација на наставен час или т.н. дневни подготовки за реализација на часот по спорт и спортски активности. На самиот почетокот на наставната година можете да ги вметнете во годишното планирање и ...

Read More »

Глобални и тематски планови по спорт и спортски активности за прва и трета година

Во овој прилог сакам да Ви претставам целокупен глобален и тематски  план за реализација на наставата по спорт и спортски активности за  средно стручно образование со два часа неделен фонд (72 часа) и тоа за прва и трета година . ...

Read More »

Играта надвор од домот го подобрува успехот во училиштето

Ако во вашето семејство имате ученик и од него очекувате да остварува добри резулатати во образовниот процес, наведувајте го да што почето излегува надвор и да игра во природа. Некои нови истражувања покажуваат дека играњето на отворено позитивно влијае на ...

Read More »

Училиште во кои учениците читаат додека возат велосипед

Резултатите покажуваат дека овој метод многу добро успева. Учениците кои најголемо време во текот на училишната година поминуваат во оваа програма напредувале во читањето дури до 83 %. Во основното училиште Ворд во градот Винсент-Сејлем во САД, наместо училишни клупи, ...

Read More »

Физички активните деца имаат помоќен мозок

Новите истражувања покажуваат дека физички активните деца имаат по брзи и по јаки неутро-електрични мозочни реакции во текот на читањето во однос на помалку активно подготвени деца. Научниците од Урбана- Шампањ Универзитет од Илиноис со помош ма електроенцефалографија (ЕЕГ) откриле ...

Read More »

Во училиште каде учениците дневно трчаат една милја, нема дебели ученици

Благодарејќи на секојдневното истрчување на една милја, ни едно дете во училиштето “St Ninians” не е дебело! Веќе четири години наставниците секој училишен ден ги испраќаат на дневно истрчување на една милја (околу 1,6 км.) и оваа редовна вежба се покажала ...

Read More »
Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu