Ракомет

Принципи во одбраната и нападот во ракометната игра

Ракометот е колективна и комплексна спортска игра во која играат седум играчи. Во ракометот доминираат апсолутната снага, брзината, подвижноста, скоковите, прецизноста и други параметри кои се изведуваат во анаеробно- аеробни услови. Тоа е многу популарна и распространета игра, која се ...

Read More »

Современ развој на ракометот

Да се биде во спортот тоа значи да се работи на личното подобрување и унапредување, но ако работите за спортот во синергија со другите, конечната цел е ракометот како колективна игра. За мене спортот, а со тоа и ракометот, тоа ...

Read More »

Да го вратиме современиот ракомет во Велес

Многу одамна во Велес не се игра модерен ракомет. А тој ракомет се игра веќе многу одамна. Тоа е брз ракомет кој е диктиран од правилата кои се воспоставени на теренот. Повеќе нема центар, а тоа значи дека можеш да ...

Read More »

Сложеноста на ракометната игра

Од стручна гледна точка, ракометот е доста сложена игра и потребно е да различни техничко-тактички елементи на оваа игра да се вклопат во една целина, а со тоа би се појавиле и квалитетните резултати. Ракометот во минатото можеше да се ...

Read More »

Иновација во Балканскиот ракомет пред повеќе од 30 години

Денешната најпопуларна одбрана “3-2-1”, одбрана кој за прв пат му се прикажа на светот пред повеќе од 30 години, која што  уште многу држави не научија да ја играат. Оваа одбрана беше креирана од страна на тогашната ју-ракометна школа , ...

Read More »

Основни карактеристики на ракометната игра

Ракометот како спортска игра која има колективна карактеристика има и свои обележја и основни карактеристики  како спортска игра: – индивидуална креативност кај ракометарите – богатство на природни форми на движења – различни движечки структури – динамичност – брзинска максималност – ...

Read More »

Куп на конфедерации

Ракометната игра во последнава деценија на светско ниво има голем подем и станува еден од нај спектакуларните и нај атрактивните спортови. Но сепак овој спорт го следи и еден натпреварувачки “пренатрупан“ распоред кои доста влијае на здравјето на ракометарите. Па ...

Read More »

Влијанието на новите правила во ракометната игра

Правилата кои службено беа воведени на ЛОИ во Рио 2016 година, не влијаеја на промената на брзината на играта , а не влијаат ни врз атрактивноста и јачината на играта. Ако се набљудуваат голем број на сегменти видливо е дека ...

Read More »

Батерија на тестови за ракометари

Во рамките на оваа статија сакаме да Ви преставиме, а воедно и да Ви предложеме батерија на тестови за ракометари кои се натпреваруваат во повисок ранг на натпревари (врвни ракометари). Лабараториски тестови: – Антропометриски мерења + проценка на телесна композиција ...

Read More »
Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu