Home / Author Archives: kineziologija (page 3)

Author Archives: kineziologija

Науката во училишниот спорт

Покрај организацијата на натпреварувања од училишно, општинско, зонско, регионално до државно ниво во 20-ина спортови во кои годишно учествуваат над 50 илјади ученици, Федерацијата на училишен спорт на Македонија започна со примена на современи научни сознанија во училишниот спорт. Во ...

Read More »

Интензификација на часот по спорт и спортски активности/фзо

Под интензификација на часот по ССА/ ФЗО, се подразбираат сите оние мерки кои треба да придонесат за зголемено влијание на физичката активност на организмот на ученикот, а тоа треба да се одрази преку подобрување на психофизичките способности и спортско – ...

Read More »

Планирање и реализација на активности во рамките на извидничката организација

Во изминатите неколку години пред студентите на ФОН Универзитетот беше презентирана работата на извидничката организација во Македонија. Пред студентите беше презентирано и планирањето и реализацијата на активностите во рамките на извидничката организација. Но сепак оваа презентација е корисна да истата ...

Read More »

Mасовниот спорт како начин на социјализација

Масовниот спорт како по правило е спротивно на професионалниот и врвниот спорт. Тој е сепак на другата страна и е ист феномен, со исти односи и процеси. Оваа теорија може да се објасни на следниов начин. Анализирајќи го проблемот на ...

Read More »

Фер игра во спортот

Вистински спортист секогаш мора да внимава во односот кон својот противник, затоа што тој му е неопходен за да со него да ги одмери своите сили, но исто така му е потребна и публиката за да ги оцени нивните достигнувања. ...

Read More »

Здрава храна и спорт за правилен раст и развој

Во рамките на оваа статија Здружението Центар за Кинезиологија Велес Ви ги претставува ставовите за спојот помегу здравата храна и спортот за правилен рас и развој. Презентацијата можете да ја видите тука: http://kineziologija.mk/wp-content/uploads/2019/10/Zdrava-hrana-i-sport.pdf м-р Ангелче Гушев

Read More »

Јаболкото како храна

Едно јаболко содржи 50 калории, 4 гр. растителни влакна и 14 проценти витамин Ц. Јаболката содржат 6 проценти калиум и се одличен извор на флавоноид кој има противвоспалително дејство. Ги неутрализираат слободните радикали и не дозволуваат да нанесат штета на ...

Read More »

Дијагностика на тренираноста на спортистите

Дијагностиката на тренираност на спортисти е составен дел на планирање, контрола и спроведување, но и неизоставен дел при реализацијата на тренажниот процес. Наменето е за сите оние кои ја препознаваат потребата да ја проверат нивната моментална физичка состојба на модерен, ...

Read More »

Бразилски лекар: “Оставете го вежбањето, желките не работат ништо, а живеат 450 години “

Редакцијата на веб страната www.kineziologija.mk истражувајќи свои теми дојде до една не секојдневна информација. Во продолжение ќе ја пренесеме во целост но Ваше е да донесете одлука за тоа дали лекарот е во право или не … ние само пренесуваме ...

Read More »
Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu