Home / Author Archives: kineziologija (page 20)

Author Archives: kineziologija

Синхронизираната физичка активност не прави среќни

Границата на болка се зголемува по групен тренинг, поотпорни сме само кога вежбаме во друштво, тврдат научниците од универзитетот „Оксфорд“. Заедничкиот тренинг поттикнува производство на ендорфин, кој ни го поправа расположението и го ублажува чувството на болка. Концентрацијата расте при ...

Read More »

Важно е да се учествува… во радоста за спортскиот успех на другите

Социјалниот и економскиот статус уште повеќе се нагласува по раѓањето на „спортската индустрија“, кога спортот прави пазарен продор и ја стекнува репутацијата што ја има денес. Структурата на современите општества, социјалната стратификација и диференцијација, создадоа пречки мнозинството да стекне добра ...

Read More »

Кога да започнеме со веслање

Ако решите да го поддржите своето дете во идејата да тоа тренира веслање, пред сè, треба да знаете дека веслањето спаѓа во спортови кои физички се најнапорни. Еден е од ретките екипни спортови кој не се вклучува топка, што значи ...

Read More »

Енис Небиовски – иднината на велешкиот и македонски кајак на диви води

Енис Небиовски уште од мала возраст поради неговата место положба на живеење покрај реката Вардар во Велес, од неговата осумгодишна возраст во 2008 година започнува да ги изучува тајните на кајакарењето на диви води во кајак кану клубот “Вардар“ од ...

Read More »

Магијата на веслањето

Mалкумина во кај нас во Македонија ја имале можност да застанат и со воодушевување да го испратат осмерецот кој лизга по мирната површина на водата, воден од веслата на осум совршено синхронизирани веслачи. Глетката кај набљудувачот најчесто предизвикува чувство на ...

Read More »

Фрлање на топка во кош

Во оваа статија сакам Ви претставувам еден практичен приказ за реализација на наставен (дневна подготовка за реализација на часот по спорт и спортски активнисти) кои се однесува на обуката на фрлањето на топка на кош од место (шутирање), а може ...

Read More »

Претставување на велешките извидници преку извидничкиот караван

Сојузот на извидници на Македонија започна да го организира Извидничкиот караван. Првиот оваков тип на активност се организираше на 24.9.2016 год. во Скопје , а денес 1.10.2016 год. караванот пристигна и во Велес во Младинскиот парк. На овој настан беа ...

Read More »

Спортот како социјален лепак

Спортот преставува форма на културна коминукација помеѓу луѓето (спортистите), земјите и заедниците. На внатрешен план спортот има не така мало влијание, тој делува во определена насока, било во позитивна, било во негативна, а Владите (властодршците) многу мудро го користат како ...

Read More »

Извидниците вклучени во градење на локални капацитети за креирање на младински политики

Претприемачки сервис за млади ПСМ и Фондација Евро Центар во соработка со општините Чашка, Пробиштип и Старо Нагоричане го имплементираат проектот “Градење на локални капацитети за креирање на младински политики”. Проектот е финансиран од Европската унија и има за главна ...

Read More »

Фудсал натпревар во рамките на проектот “Градиме Мостови“

Во рамките на проектот „Градиме Мостови“ кој ССОУ „Коле Неделковски“- Велес го работи со СУГС „Владо Тасевски“ од Скопје, во спортската сала при училиштето на 27.9.2016 год. (вторник) се одржа спортска настан и тоа во футсал средба помеѓу двете училишта ...

Read More »
Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu