Home / Author Archives: kineziologija (page 10)

Author Archives: kineziologija

Здрави намирници кои често ги занемаруваме

Ако сакате да се храните здраво, ви препорачуваме да почнете што почесто во исхраната да вклучите некои од овие супер здрави намирници кои често ги занемаруваме. Калинка – Богата е со антиоксиданти, добра за крвта и притисокот, но и за убава ...

Read More »

Училишните спортски екипи на ССОУ “Коле Неделковски“ вклучени во Училишните спортски лиги

Во организација на Федерацијата на училишен спорт на Македонија, оваа година започна да се реализира грандиозниот проект “Училишни спортски лиги“ поддржано од Владата на Република Македонија, заедно со Министерството за образование и наука  и Агенцијата за млади и спорт. Федерацијата ...

Read More »

Грандиозен проект во организација на ФУСМ – “УЧИЛИШНИ СПОРТСКИ ЛИГИ”

Имајќи го предвид стратешкото значење на училишниот спорт и определбите на Владата на Република Македонија, заедно со Министерството за образование и наука и Агенцијата за млади и спорт за негова поддршка, Федерацијата на училишен спорт на Македонија го изготви овој ...

Read More »

Извидниците од Велес на Младинска академија

Во организација на Сојуз на извидници на Македонија,  се реализираше мадинскиот настан Младинска академија, настан кој има за  цел градење на капацитетите на младите. Овој пат фокусот се става на  лидерство. Тренингот се состоеше од 18 различни теми и  панел ...

Read More »

Извидниците од Велес трети на ДИОН 2017

Во организација на Сојуз на извидници на Македонија, се организираше државниот извиднички орентационен натпревар – ДИОН кој се одржа од 13 15 октомври на Средно Водно. На овогодинешниот ДИОН учество земаа 19 екипи и над 150 извиднци од цела Македонија. ...

Read More »

Спортски картон – ученичко досие

За да можете да го пратите совладувањето на наставната програма на часот по спорт и спортски активности  или физичко и здравствено воспитување, а воедно и да ги утврдите и верификувате резултатите од напредувањето на учениците во нивните антропометриски, моторички и функционални ...

Read More »

Враќање на “Пони“ велосипедот

Во далечната 1949 за прв пат се појавија велосипедите на “Рог“ кои станаа честа појава на нашите улици, а воедно беа и наше секојдневие. Тука станува збор особено најславниот модел – легендарниот Пони на кој скоро 100 % од младите ...

Read More »

Индивидуалните vs Колективните спортови

Децата и младите треба да се воведуваат и да во целост се охрабруваат за вклучување во спортски активности кои нудат  здрав живот од најраното детство, бидејќи занимавањето со кинезиолошки активности  не само што го подобрува здравјето туку ги учи децата ...

Read More »

Спортот во современиот свет

Значајна социолошка промена која се однесува на односот кон спортот, која денес во голема мера е насочена кон задоволувањето на потребата за лична или колективна афирмација. Од елементарната (не)можност да се учествува во одреден спорт, преку мотото на Кубертен „Важно ...

Read More »

5 октомври – Светски ден на УЧИТЕЛОТ

Веб порталот www.kineziologija.mk на сите просветни работници им го честита Светскиот Ден на Учителот. Професијата учител е благородна професија која го едуцира населението,  почнувајќи од најмали нозе и го опремува човекот за „патот“ низ животот.  Учителот го води воспитно-образовниот процес ...

Read More »
Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu