Home / Author Archives: kineziologija

Author Archives: kineziologija

Иднината на современата ракометна игра

Ракометот во иднината со право ќе го реафирмира ракометниот тренер како институција, како и неговиот авторитет. Иднината на ракометот ќе бара од играчот да размислува, тренира и да игра интензивно, да биде исто толку креативен и иновативен колку и тренерот. ...

Read More »

50 причини зошто треба децата и младите да се занимаваат со спорт

Во продолжение на оваа статија ви ги преставуваме педесете причини зошто родителите треба да ги насочат своите деца да се занимаваат со спорт и кинезиолошки активности 1.Ја зголемува довербата 2.Гради пријателства 3.Го гради карактерот 4.Ја унапредува самодовербата 5.Го унапредува помнењето ...

Read More »

Водење на статистика во ракометната игра

Од непроценлива важност и голема вредност имаат анализите на натпреварите за поединечен и колективен домет и нивната реализација на ТЕ-ТА варијантите во насока на резултатите на својата екипа но и на противничката со која се среќаваме.Во сите ракометни раководства и ...

Read More »

м-р Ангелче Гушев – најуспешен спортски педагог за 2019 во Велес

Во рамките на манифестацијата Избор на спортист на град Велес за 2019 година во организација на Општина Велес и Сојузот на спортови на Велес на 29.12.2017 год. (петок) на бродот “Панини“ на Велешко езеро, професорот по спорт и спортски активности ...

Read More »

Избор на спортист на Велес за 2019

На 27.12.2019 год. (петок) на бродот “Панини“ се одржа  јубилејното шеесетто издание на традиционалната манифестација “Избор на најдобар спортист и екипа на Општина Велес” во организација на Сојузот на Спортови, а под покровителство на Советот на Општина Велес и градоначалникот ...

Read More »

Спортски натпревари во рамките на патроните активности на ССОУ “Коле Неделковски“ од Велес

ССОУ “Коле Неделковски“ ракомет (машки) Во рамките на активностите по повод патрониот празник на ССОУ “Коле Неделковски“ – Велес, на 10.12.2019 год. (вторник) во спортската сала при училиштето, се организираа спортски активности со учество на екипи од основните општински училишта ...

Read More »

Правилен тренажен процес – превенција од спортски повреди

Runner leaving starting blocks with ekg printout behind За еден тренажен процес да е адекватен тој треба да ја има следните карактеристика и тоа – превенција на спортски повреди. Таа превенцја на тренажниот процес се дели на: ПРИМАРНА ПРЕВЕНЦИЈА – ...

Read More »

Ракометната екипа на ССОУ “Коле Неделковски“ прва на зонските натпревари

ССОУ “Коле Неделковски“ – Велес На 5.12.2019 год. (четврток) во спортската сала во Богданци во организација на Федерацијата на училишен спорт на Македонија се одиграа зонски натпревари во ракомет – машки за средно образование за зона Велес. Постигнати се следните ...

Read More »

Mониторирање на срцевата фреквенција

Срцевата фрекфенција (СФ) се користи како стандард и добар индикатор  за интензитетот на вежбањето. Тука постои линеарна зависност помеѓу срцевата фрекфенција  и инензитетот на физичко оптоварување. За користењето на срцевата фрекфенција и нејзиното мерење и методите на сметање како индикатор ...

Read More »

Ракометната екипа на ССОУ “Коле Неделковски“ прва во Општина Велес

Во организација на Сојуз на училишен спорт – Велес и Општина Велес, во периодот од 5 до 29 ноември оваа година се реализираше  општинската лига – ракомет (машки)  во која што учество земаа сите средните училишта од Велес. Натпреварите се ...

Read More »
Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu